BÆREDYGTIG SINDSRO

I bodhitræning betyder meditation en indre ro, at lade sig afklare, ligesom at lade støvet bundfælde i mudret vand. Ikke ved at koncentrere sig, ikke ved at fokusere, ikke ved at gøre noget, men ved at skinne frit og utilsløret i afslappet opmærksomhed. Der er ikke noget nyt i at være sig selv på denne måde. Du har været her før, igen og igen.

Under bodhitræning sætter vi ord på denne meditative åbenhed og sætter den i sammenhæng med frigørende indsigt. Væremåden i meditation er ikke andet end dig selv som du altid grundliggende har været, og som nu frisættes. Meditativ sindsro eller samadhi er derfor mere end en træning i at søge mental fred, det er snarere at lade være i ligevægt og at komme ansigt til ansigt med det ægte og endegyldige.

Alt hvad der er sammensat forgår igen. Derfor var Buddha ikke tilfreds med en skabt bevidsthedstilstand, lige meget hvor sublim og salig den var eller om den kunne vare trillioner år. Buddha opdagede at virkelig sindsro er bæredygtig, når den ikke skabes. I meditationsperioden holder du op med at gøre, forsøge, fæstne, vedligeholde og holde i sinde. Alt det gives der slip på. Det er dét som kaldes autentisk meditation og det er dét vi øver os i.

— Erik Pema Kunsang

Share this Post